8 начина да бъдем по-устойчив турист
Freepik

8 начина да бъдем по-устойчив турист

Ето как да направим следващата си ваканция положително изживяване за нас – и за планетата

Тъй като е отговорно за толкова много преживявания и спомени, които се случват веднъж в живота, няма съмнение, че пътуването има трайно въздействие върху всички нас. Това, което експертите започват да разбират по-ясно сега, обаче е дълготрайното въздействие, което има и върху околната среда и хората, които действително живеят в нея.

Да хвърлим поглед към място като прекрасната Венеция в Италия. Градът потъва с всяка изминала година. Mестното население масово се изселва. Свръхтуризмът изчерпва природните ресурси и прави града твърде пренаселен, за да може някой да живее комфортно. Това е само един пример за нарастващ проблем и причината устойчивото пътуване да е толкова жизненоважно.

Устойчивото пътуване е по-важно от всякога! Сега когато се възстановяваме от пандемията… Търсим нови начини за борба с изменението на климата и смекчаване на последиците от него по света. Когато признаем, че изборът ни за пътуване има значение, ставаме по-овластени да помагаме за опазването на околната среда. Да подкрепяме опазването, да почитаме местните традиции и да допринасяме за социално – икономическите възможности за местните общности чрез нашите проучвания.

Устойчивото пътуване е лесен начин да помогнем за спасяването на планетата и няма да ни струва повече. Можем да пътуваме устойчиво в рамките на всеки бюджет и спомените, които създаваме със сигурност ще бъдат безценни.

Какво е устойчиво пътуване?

Просто казано устойчивото пътуване означава увеличаване на ползите и намаляване на отрицателното въздействие на туризма върху дадена дестинация.

Всичко е свързано с осъзнаването на отговорността , която носим! Когато изследваме света и вземането на решения, които увеличават максимално положителното ни въздействие, върху местата които посещаваме и хората, които срещаме по пътя.

Защо е важно устойчивото пътуване?

Както сме виждали отново и отново, пътуването и туризмът могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху местните жители, общностите и околната среда.

Влияние върху околната среда

Видяхме щетите нанесени от туристите, както неволно, така и умишлено, на кораловите рифове, националните паркове и историческите забележителности. Ако следваме поговорката „Вземете само спомени, не оставяйте отпечатъци.“ всичко би било много по-различно. Не е нужно да носим вкъщи природни ресурси като пясък или черупки и бихме могли да не оставяме боклук. От екологична гледна точка вземането на по-устойчив избор на пътуване е не само правилното (и може би единственото) нещо, което трябва да направим в този критичен момент от историята на нашата планета. Но, може да бъде и по-рентабилно. Например носенето на предмети за многократна употреба като бутилки за вода, намалява боклука, както и личните разходи.

Икономическо въздействие

Туризмът има силата да съживи общностите, когато като пътуващи избираме да подкрепим местни хотели и ресторанти. Вместо да купуваме обикновени сувенири, произведени в Китай (които трябва да бъдат изпратени до района), нека купим нещо ръчно изработено от местен художник. Колкото повече пари могат да бъдат върнати директно в местни ръце, толкова по-добре е за цялата общност.

Социално въздействие

Социалното въздействие се отнася до начините, по-които туризмът засяга хората, които живеят в дадена дестинация. То може да ги овласти и да ги насърчи да се чувстват горди. Или всъщност може да унищожи една култура, като накара нейните членове да се срамуват от своето наследство или от „старите“ си нрави.

Въпреки, че трябва да се разбира от само себе си, пътешествениците винаги трябва да уважават различните култури! Да се отнасят към всички хора като към равни! Да разпознават техните обичаи просто като различен начин на живот, а не като туристическа атракция.

Красотата на пътуването е да срещаме хора, които живеят напълно различен живот от нашия. Да осъзнаем, че в най-фундаменталните отношения всички сме еднакви. Много туристически компании вече предлагат пътувания със социално въздействие. Те дават възможност директно да помогнем на дадена общност по специфичен начин. Независимо дали се разхождаме с овчари в Хималаите… Или доброволно работим със слонове или участваме в проекти за опазване на дивата природа.

Какви са ползите от устойчивото пътуване?

Устойчивото пътуване на означава отказ от нещо. Тук става въпрос за получаване на нещо повече. Знаем, че устойчивото пътуване може да компенсира негативните социални, икономически и екологични въздействия, отбелязани по-горе. Но, също така предлага неочаквани удоволствия.

Устойчивото пътуване е не само алтруистично. То също така осигурява реални и значими ползи за нас като пътуващи откриватели на света. Например, когато решим да подкрепим местния бизнес. Независимо дали отсядаме в уютна семейна къща за гости… Хапваме в квартален ресторант, предлагащ регионална храна или купуваме ръчно изработени продукти директно от занаятчия. Ние също се свързваме с хора от други култури. Придобиваме представа за други начини на живот, което е един от най-мощните и трансформиращи подаръци, които предлага пътуването.

В дългосрочен план тези преживявания остават с нас много по-дълго от една седмица прекарана край басейна. Могат също така да оставят положителни вълнообразни ефекти след себе си – което го прави истинска печалба за всички.

Как да пътуваме по-устойчиво?

8 начина да бъдем по-устойчив турист

Нашият въглероден отпечатък – количеството въглероден диоксид, изпуснат в атмосферата в резултат на каквото и да е действие – става по-висок, колкото по-далеч пътуваме. Пътуването близо до дома винаги ще бъде най-доброто за земята. Всъщност винаги трябва да се опитваме да хапваме и пазарувате на местно ниво.
Но, разбира се никой не иска да си стои вкъщи през цялото време, така, че как можем да направим така, че положителното въздействие от пътуването да надделее върху всяко отрицателно?

Да изберем по-устойчива локация

Ето половин дузина дестинации, прославени с това, че предлагат устойчив туризъм:

Швеция

Най-зелената страна в света, според списание Sustainability, Швеция има най-високото използване на възобновяема енергия и най-ниските въглеродни емисии. Освен това разполага с хранителни банки, системи за рециклиране, равенство между половете, отлично образование и жилища за уязвими хора, като всички те допринасят за неговата устойчивост.

Коста Рика

Един от лидерите на движението за устойчиво пътуване, Коста Рика използва почти 100 % възобновяема енергия и е водеща в борбата с обезлесяването. Малка, но могъща, страната е дом на 5 % от световното наземно биоразнообразие и 3.5% от морския живот и е защитила 25% от цялата си територия чрез Националната система от защитени зони.

Бутан

Първата страна с отрицателен въглероден диоксид, Бутан може да отдаде успеха си на факта, че използва индекса на брутното национално щастие за измерване на развитието, а не стандартния индекс на брутния вътрешен продукт. Този холистичен подход цели подобряването на щастието и благосъстоянието на населението в екологичен и социално-културен план, не само икономически.

Финландия

С повече от 75% от страната си, състояща се от гори – повечето от тях защитени – Финландия има най-чистия въздух на света, според Световната здравна организация. По-чистият въздух води до по-чиста храна, което води до по-здрави граждани. Нищо чудно, че Финландия е обявена за най-щастливата страна в света пет поредни години.

Словения

Първата държава обявена за зелена дестинация в света, Словения има един от най-високите нива на защитена земя в света. Покрит в естествена зеленина, той присъжда свой собствен ЗЕЛЕН ЕТИКЕТ СЛОВЕНИЯ на местни места за настаняване, кухня, атракции и други, които отговарят на високите му стандарти за устойчивост.

Аляска

Изпълнена с непокътната природна красота и дом на повече от 100 национални държавни парка, не е чудно, че се нарича The Last Frontier. За най-екологичната ваканция подкрепете компании, които са сертифицирани по Adventure Green Alaska (AGA), което означава, че практикуват икономическа, екологична, социална и културна устойчивост.

Да изберем по-устойчив начин на транспорт

Най-устойчивите видове транспорт са ходенето пеша, колоезденето и влаковете, но те не винаги са практични. Според Our World in Data, хващането на влак, вместо шофиране на кола за средно дълго пътуване би намалило емисиите ни при пътуване с около 80 %. А, пътуването с влак, вместо с вътрешен полет, ще намали тези емисии с около 84 %.

Самолетите и автомобилите са най-лошите виновници, като емисиите от изкопаеми горива действат като огромен принос за глобалното затопляне. Въпреки, че споделеното пътуване в кола с добър разход на гориво помага за намаляване на въглеродния отпечатък от дълго пътуване, влаковете все още са по-екологичният вариант.

Много авиокомпании компенсират въглеродните си емисии, което означава, че плащат за проекти като повторно залесяване или изграждане на слънчеви панели и вятърни турбини, за да неутрализират собствения си въглероден отпечатък. Но, според уебсайта на Грийнпийс „Проектите за компенсиране просто не осигуряват това, от което се нуждаем – намаляване на въглеродните емисии, навлизащи в атмосферата. Вместо това те отвличат вниманието от истинските решения за изменение на климата.

Да изберем устойчиво настаняване

Хотели

Можем да проучим, за да разберем кои хотели работят по екологичен начин като едновременно с това подпомагат и развиват местната общност. Повечето рекламират своите сертификати и политики за устойчивост на началната страница на уебсайта си или ще ги представят в секция „За нас“. Ако ли не, няма защо да се колебаем, за да се обадим и направо да попитаме каква е тяхната политика относно пластмасовите бутилки за вода за еднократна употреба и ежедневното почистване. Какви са организациите, на които даряват пари, и съответстват ли политиките им с най-добрите практики във филантропията.

Можем също така да потърсим хотел, който е получил някакъв вид екологичен сертификат. Има много различни сертификати, включително LEED, Green Globe, Green Key Global и Green Tourism Active, всеки от които има свои специфични стандарти. Или можете да изберем хотел, който е член на Beyond Green, чийто процес на проверка се основава на повече от 50 световно признати индикатора за устойчивост и Целите на ООН за устойчиво развитие.

Когато отсядаме в хотел, нека бъдем по-отговорни, като използваме повторно кърпите и пропускаме ежедневното почистване. Само тези две неща ще спестят вода, електричество и прекомерната употреба на токсични химикали. Ако водата е безопасна за пиене, какво пречи да използваме собствена бутилка за многократно пълнене?

Airbnb/VRBO

Престоят в Airbnb или VRBO обикновено е чудесен начин за директна подкрепа на местен жител. Това също е автентичен начин да се потопим в една различна общност, да пазаруваме на кварталните пазари и да изпитаме от първа ръка какво би било наистина да живеем там.

Да бъдеш в нечий дом ти дава истинско усещане за изкуството и книгите, с които се заобикаля, храната която яде, нещата които са важни за човека, който го стопанисва и сякаш те потапя в един друг различен живот. Може би ще се опитаме да сготвим ново ястие въз основа на съставките, които са ни оставили в шкафовете, заедно със съкровищата, които намираме на местния фермерски пазар.

Airbnb също така предлага изживявания, включващи програми за социално въздействие, които връщат 100% от таксите на нестопанските организации и предприемачи, които действат като домакини.

Как да се храним по-устойчиво на почивка

Ако сме отседнали на място, където можем да готвите, вечерянето е най-добрият вариант, тъй като почти половината от пластмасата, замърсяваща океаните идва от храна доставена за вкъщи. Защо да не отидем до най-близкия фермерски пазар, за да купим най-пресните морски дарове, плодове и зеленчуци и да подкрепим местните фермери и собственици на малки бизнеси. Като купуваме на местно ниво, намаляваме хранителните мили, а също и помагаме за намаляването на емисиите на парникови газове. И да не забравим да вземем екологични чанти за многократна употреба. Докато пазаруваме и опознаваме местните продавачи, бихме могли и да ги разпитаме за някоя интересна квартална гостилница или друго известно, но неоткриваемо за обикновения турист място.

Ако вечеряме навън, избирането на местни ресторанти, ще ни осигури изживявания от фермата до масата. Много местни ресторанти разполагат със собствени градини и производство или се снабдяват със стоки от близки фирми, което отново е подпомагане на дадената местна общност.

Как да опаковаме по-устойчиво?

Когато става въпрос за устойчиво опаковане, по-малкото е повече. По-леките чанти помагат за намаляване на въглеродните емисии, а по-леките товари като цяло, означават по-малко енергия, използвана от самолетите, влаковете или колите, които ги транспортират. Ето и няколко съвета:

Да носим предмети, които можем да използваме повторно. Бутилките за вода за многократна употреба и сламките за многократна употреба са чудесни за пътуване и могат да помогнат да спестим пари, като същевременно защитаваме планетата. Не трябва да забравяме да приготвим и няколко екологични чанти и чанти с цип за многократна употреба. Те не заемат почти никакво място в куфара и са удобни  за закупуване на сувенири и храна, която можем да вземем от местния пазар.

Вместо да купуваме тоалетни принадлежности за еднократна употреба, на пазара има контейнери за пътуване за многократно пълнене, за да носим със себе си любимия си шампоан и балсам.

Въпреки, че е изкушаващо да разпечатаме всичките си билети, маршрути и бордни карти, не е ли по-добре да ги изтеглим и съхраним в телефона си, за да спестим цялата тази излишна хартия.

Какво да избягваме, когато пътуваме устойчиво?

За да пътуваме устойчиво, това което не правим е също толкова важно, като това, което правим.

Не трябва никога да купуваме продукти от дивата природа като кожи и е най-правилно да избягваме преживявания с и сред дивата природа, които не следват международните указания. Не би следвало да поддържаме туристически атракции, които включват представяне на диви животни, като яздене на слон или снимки с тигри. Вместо това можем да станем доброволец в реномирано светилище, където наистина помагат както на животните, така и на местната общност.

Не е нужно да носим предмети като дрехи и лакомства, които да раздаваме на просяците. Въпреки, че може да изглежда като хубав жест в момента, даването по грешен начин може да насърчи просията. Вместо това нека потърсим реномирани местни организации за социално и икономическо развитие, които работят за издигане на общността и да си партнираме с тях. Истинското оказване на въздействие е свързано с овластяване на общността.

Да не оставяме боклук никъде другаде, освен в кофите за боклук.

Да избягваме използването на найлонови торбички. Не всички дестинации имат политики за рециклиране, съответно възможности и допълнителните отпадъци, просто биха направили живота на местните обитатели много по-сложен.

Да бъдем внимателни да не обезпокояваме растенията, растителност, дървета и животни. Нека оставим всичко така, както сме го намерили.

Най-важното нещо, което трябва да запомним, когато пътуваме е, че се намираме в нечии дом и трябва да се отнасяме с такова уважение, каквото искаме да получим, когато става дума за собствения ни дом. Да пътуваме устойчиво означава местата, които посещаваме днес все още да съществуват и за правнуците ни.

Ако ви харесва това, което четете, може да ни подкрепите, за да продължим да ви поднасяме интересна и любопитна информация!

Бюлетин
© 2022 – 2023 . ALL RIGHT RESERVED Chestno.bg. – Design by WAA LLC